вторник, 30 март 2010 г.

Страстната седмица

Страстната седмица
Заключителната седмица на Великия пост преди Възкресение свързваме с последните дни на Иисус Христос и неговите страдания на кръста. Наречени още Христови страсти, те дават и самото название на седмицата – Страстна, в която Спасителят преминава през болките и страданията на целия човешки род.






Вторник, ден втори от Страстната седмица
В българската традиция вторник от Страстната седмица е ден за размисъл и преоценка на действията по време на постите.
Ден и за почситване на дома е. Някога жените измазвали с вар цялата къща, за да грейне от чистота и белота, подновявали пода, ако е пръстен, и довършвали великденските премени.
Мъжете работят на полето и избират от пролетния приплод бялото агне за курбана на самия Великден.
Тогава моми и невести ходят за „мълчана" вода. Това е прясна вода, донесена от три извора, и през цялото време докато се носи, не трябва дума да се проговори. Такава ритуално пречистена вода сред народа се смята за целебна. После мият главите си за здраве, като във ведрото слагат и „мълчана" вода.

Сряда, ден трети от Страстната седмица
Ден сряда от Страстната седмица, когато Юда предава Христос за тридесет сребърника.
Ден в който да се замислим за изкушението и за нашия път, за малките неща, които правят нашия ден по-добър, нас самите прави по-добри и кара да изгрее усмивка на лицето на хората, които обичаме.
Колко е по-лесно да се правят нещата, отколкото да отлагаме, оправдаваме или да не ги направим.

В сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника. Затова ден сряда е ден за пост всяка седмица.
Традицията повелява в сряда да се набере здравец и на Разпети петък да се раздава за здраве.
Странно или не, но някои цветя разбират кога е Великден и са готови за този ден, като здравеца. Великден е с подвижна дата, но природата винаги знае кога е и някои растения цъфтят точно тогава.

Няма коментари: