петък, 23 октомври 2009 г.

Домашно кьополу

Домашно кьополу
няма нищо по-вкусно приготвено от домашно кьополу. Традиционна рецепта в българската национална кухня.
За него са необходими само желание и малко време за да се изпекат чушките и патладжана

1 кг чушки, червени
1 кг патладжани
2-3 домата, около 1/2 кг
връзка магданоз
3-4 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет

* Чушките и патладжаните се изпичат в чушкопек - специален уред за печене. Може да се изпекат и във фурната, като е необходимо патладжаните да се прободат на няколко места с вилица;
* Изпечените чушки и патладжани се обелват и се нарязват в голяма купа;
* Доматите се настъргват на едро ренде и се прибавят в купата при изпечените зеленчуци. Прибавят се и склидки чесън, нарязани на ситно;
* С миксер се разбиват докато станат на гъста каша;
* Овкусяват се със зехтин, оцет и сол на вкус. Украсява се с нарязан на ситно магданоз.
Поднася се като салата или гарнитура към печено месо.









Няма коментари: