понеделник, 24 август 2009 г.

качамак

500 г царевично брашно

70–80 г краве масло

червен пипер на вкус

В тенджера се кипват 1,200 л вода, посолява се и наведнъж се изсипва брашното, без да се разбърква. В средата с дръжката на точилката се оформя дупка и около нея се правят още 5 по-малки, разположени в окръжност.
Вари се на тих огън, докато бълбукащата през дупките вода поеме почти цялото брашно (около 15 минути). След това се бърка енергично, докато се получи лепкава каша. Разстила се в тава с помощта на намазнена лъжица.

С лъжицата по повърхността на качамака се оформят малки кратерчета. Маслото се запържва в тиган заедно с пипера, след което се изсипва върху качамака. Сервира се.

Любопитно, но на сладкия вариант на качамака му се казва "булгур" и когато бях малка това беше задължителния десерт за добри и лоши поводи. Когато на сватба поднасяха булгура това означаваше, че свтбата вече е свършила. разликата е само в това, че към свареното царевично брашно се слага захар (мед или петмез) и се сервира

Няма коментари: