Dolce de leche е върховно сладко удоволствие, което се оказа, че има и своите традиици за приготвяне в българската национална кухня
Сладко от прясно мляко
рецептата е от Копривщица
4 л прясно мляко
1 кг захар
1 ванилия
1 ч. л. сода бикарбонат
* Млякото се налива в тенджера и се кипва. След това се сипва захарта и се разбърква добре.
* Млякото се налива в широка тава и се вари се на тих огън 1-2 часа, докато намали обема си и се сгъсти, като периодично се разбърква.
* Когато се карамелизира и получи приятен цвят, кремът се оттегля от котлона.
* Прибавя се едно пакетче краве масло и се разбърква
* Добавят се содата и ванилията, разбърква се и се оставя да се охлади.
Сервира се като крем или като сладко за палачинки, торти и др.
Може да се сухранява и в бурканчета - тогава не се слага чисто масло.
В Търново има традиция бурканчето с такова сладко да се разменя по време на зимните празници. Както и домашен ликьор - вишновка или специален ликьор с много плодове и красивото име "плодове с дуща".
понеделник, 24 август 2009 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар