четвъртък, 1 април 2010 г.

Велики четвъртък


Велики четвъртък



Велики четвъртък
ден от Страстната седмица

възпоминание на Тайната вечеря и ден за боядисване на яйцата


Червеното яйце се свързва с Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението - основен великденски елемент е.
С него се потъркват челата и бузите на децата в къщата, за да са винаги здрави, а после се оставя до иконата в дома. Там то стои до Велики четвъртък следващата година, когато по вътрешността му се гадае за бъдещето.


По време на богослужение в църквите се възпоменава Тайната вечеря на която Исус Христос е измил краката на своите ученици. Според Евангелието на Тайната вечеря е бил установен обреда на евхаристия - Светото Причастие ( думата идва от гръцки и означава благодарност) Наред с Кръщението това е главното тайнство в християнската църква. Христос дава на учениците сихляб и вино, като казва, че това са Неговото тяло и Неговата кръв.

От чисти четвъртък до Великден в храмовете има служби, които са посветени на възпоминанието на земните страдания на Спасителя.

В четвъртък започват и приготовленията за Великден. Вярващите ходят на църква за да се изповядат и причистят. Това е деня в който дома трябва да бъде почистен, да се изкъпим и да започнем приготвянето на великденските яйца и козунака. Независимо, че козунака се появява в нашата култура и хранене много късно той е неразделна част и символ от Великденската трапеза.

Според народното вярване, ако дома и двора бъдат добре почистени, ти през цялата година ще бъде чисто и подредено.

Няма коментари: