неделя, 25 април 2010 г.

Аюрведа

Аюрведа - изкуството да живеем
Ayurveda - art of being
Devanāgarī: आयुर्वेद, the "science of life"






Даниела Генова (Чандраканти)

е традиционната медицина в Индия, така както има в Китай и Япония и на много места по света.
Нещо възникнало на определен етап и при определени условия не трябва да се нарича спасения, паницея или идея, която да промени живота ни. Аюрведа трябва и сигурно се и развива и днес, но трябва да попаднеш на учител.

Не съм фен на семинарите на които се говори, но в търсене на промяна отидох на семинар по аюрведа воден от Даниела Генова (Чандраканти). Що се отнася до организацията бяха се подготвили, разочорованието започна след това, на 15 мин исках да започне да се случва нещо, да научавам неща, които да са полезни. Вместо това чувах неша, които бяха в противоречие на това, к' знам и наричам здрава логика.

Нещото с което не съм съгласна е подправките и не подправките, като такива, а количеството и солта.
В края на семинара поднесоха аюрведа - обед. В момента в който го видях установих, че явно имам много високи критерии за поднасяне на храната. Разочорованието настъпи когато опитах и храната - солена, много солена и много пикантна от подправките. Това ли е аюрведа!?



факт, е, че се почуствах неудобно и незнаещо, когато това нещо беше нареченп аюрведа

Аюрведа стъпки накратко

Започвам да чета още по въппроса и да търся отговори.
Да ще отида на занятие по йога. Това е нещото, к' си обещавам за другата седмица. След като всеки мой ден започва със слънчеви упражнение и преди време активно се занимавах самостоятелно с йога дано езикът на тялото се окаже по-истински в пътя на търсене на хармония и здраве.

Няма коментари: