вторник, 13 април 2010 г.

Чай

Чай
не обичащ чай?
Направи си любимата комбинация от билки или прочети тази история за видове чай - черен, зелен, оолонг. В София има места където има такова разнообразие от видове чай - от щанда в Халите до Veda House - места където можете да намерите пътя към едно ново изживяване - на чашата чай.



Зеляният чай е тайната на японското дълголетие
Съдържащите се в чая катехини помагат за противодействие на свободните радикали, които се натрупват в нашия организъм. Силата и вкуса на зеления чай могат да се подобряват като към него се добавят съответни ингредиенти, като оолонг, ананас, манго, нар или цвят от слънчоглед. Такава комбинация е много подходяща за изгяряне на мазнини. Две чаши такъв чай и около 80 калории по-малко без да се повишава честотата на ударите на нашето сърце.

Още една любима комбинация, помага при преумора и авитаминоза. Основата е зелен чай с добавка на шипка, кора на портокал, хибискус - комбинация от витамин С и антидиоксанти, съдържащи се в зеления чай. В чаша чай получаваме профилактика от простудни и вирусни заболявания и топлина с изискан вкус и аромат.

Когато избирате чай обърнете внимание на неговия външен вид. Листенце по листенце, частица по частица, трябва да се различава с поглед от какви продукти, напимер плодове, има в чая. Сместа излъчва тънък и неповторим букет от аромати и можем само да си представяме каква хармония от аромати ще се получи в нашата чаша с чай. Букетът на такъв чай не просто се разкрива, той се променя в чашата и ни дарява с палитра от вкусове и аромати, на усещане на хармония с околния свят.

В качествените сортове чай има не само характерните за чая микроелемнети има и витамини, които идват от сушените плодовете, цветовете или натурални ефирни масла.

Ако си се питал каква е разликата между черен, зелен и оолонг чай - разликата е в технологията. След процеса на бране различните части на чаените растения (листа, пъпки, цветчета и др.) се обработват по различни технологии, най-вече сушене по специални техники и контролирана ферментация:

* Ферментация - черен (наричан също "червен") чай;
* Полуферментация - "оолонг чай" (синьо-зелен чай);
* Без (с минимална) ферментация - зелен и бял чай.


Оолонг - признавам за мен беше изненада да открия и този вид, свикнала със зеления чай думата ме очарова.
Аромата на оолонг е с леко плодов вкус, смесено между зелен и черен чай.

Най-голямото му предимство е, че се използва като средство за отслабване и действа ефиксано, разбира се в комбинация със здравословно хранене и активно движение. И засилва имунната система.

Може да изберете комбинация на оолонг с лимон и джинджифил, или канела.

Няма коментари: